sobota, 26 października 2013

Kopiec kreta



Wersja " nie z torebki" :) wiem, że wiele osób robi je właśnie w ten sposób, ale być może ten prosty przepis zachcęci Was do robienia tej "homemade". Kolejny mój pierwszy :) Bita śmietana, banany i czekolada- mmm... A przepis od Elizy.



Składniki na spód:

100 g masła/margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru zwykłego/ brązowego (ja dałam drobny do wypieków)
1,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao

Masło rozpuścić i połączyć z resztą składników. Zmiksować wszystko na gładką masę. Ciasto przelać do wysypanej mąką tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45 minut. Po upieczeniu poczekać, aż trochę przestygnie i wydrąży środek, tworząc coś w rodzaju płaskiej miseczki. Resztą ciasta drobno pokruszyć. Wystudzić.

Składniki na masę:


500 ml śmietany kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
100 g gorzkiej czekolady
4 banany
sok z połowy cytryny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i śmietan fixy. Posiekać drobno czekoladę i dodać do śmietany. Obrane banany skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wyłożyć na spód. Nałożyć bitą śmietanę, tworząc kopczyk. Posypać resztą ciasta. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz