Składniki:
450 g mąki pszennej
100 g cukru
1 jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka esencji waniliowej
200 g masła
100 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
100 g czekoladowych chipsów
Masło ucieramy z cukrem na puch za pomocą miksera, pod koniec ucierania dodając jajko. Wsypujemy mąkę, sodę i dodajemy esencję, krótko miksując do połączenia. Dorzucamy orzechy i czekoladowe drobinki. Wykładamy porcje ciasta łyżką lub tocząc małe kuleczki, spłaszczamy lekko dłonią i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach do zezłocenia brzegów, ok. 10 minut. Ostrożnie przenosimy na kratkę i studzimy. Z przepisu wyszły mi 24 duże ciastka. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz