Składniki:
5 jajek
200 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oleju
40 g wiórek kokosowych
40 g suchego maku
1 czubata łyżka kakao
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a potem kolejno żółtka. Cały czas miksując, wlewamy cienką strużką olej. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy z masą. Dzielimy ją na 3 części. Jedną mieszamy z kakao, drugą z makiem, a trzecią z wiórkami. Blaszkę (24x36cm) wykładamy papierem i nakładamy po łyżce każdej z mas, tworząc szachownicę, tyle, że trójkolorową. Można delikatnie przemieszać, by powstał marmurkowy wzorek. Pieczmy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez 10 minut w formie, następnie wyjmujemy, odwracamy do góry nogami i ściągamy papier. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przekrajamy wzdłuż na dwa jednakowe blaty.
Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
200 g masła
100 g cukru pudru
Połowę mleka wlewamy do garnuszka i podgrzewamy, Drugą połowę należy dokładnie rozmieszać z budyniami i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Przykryć z wierzchu folią, tak, by dotykała budyniu. Wystudzić do pokojowej temperatury. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ostudzony budyń, partiami. Jeden z blatów wkładamy znów do blaszki, w której piekło się ciasto, smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Schładzamy w lodówce.
Ponadto:
50 g płatków migdałowych
50 g dżemu z czarnej porzeczki
Dżemem smarujemy wierzch ciasta. Płatki podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciasto.
Polewa:
50 g mlecznej czekolady
25 ml śmietanki
Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy, mieszamy i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki, by wszystkie smaki się "przeszły". a krem stężał. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz