środa, 27 maja 2015

Ciasto "Popapraniec"

Witajcie Kochani! Wiem, że ostatnio jest mnie znów dużo mniej na blogu, ale bardzo dużo mojego czasu pochłaniały zmiany... Nowi współlokatorzy, pakowanie się na mój 3-miesięczny wyjazd, pożegnania z kolejnymi osobami.. Z Wami też chciałam się ładnie pożegnać, bo nie wiem jakie będę miała warunki do publikowania kolejnych przepisów... Więc specjalnie upiekłam ciasto, którego nazwa może nie jest najpiękniejsza, ale smakuje naprawdę przepysznie! I wbrew pozorom, nie jest skomplikowane :) przeplatają się smaki kokosowe, makowe, kakaowe, śmietankowe, dżemu z czarnej porzeczki, chrupiących migdałów i polewy czekoladowej... Czyli wszystko, co najlepsze! Baardzo Wam je polecam i ślicznie proszę o trzymanie za mnie kciuków! Francjo - przybywam!




Składniki:

5 jajek
200 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oleju
40 g wiórek kokosowych
40 g suchego maku
1 czubata łyżka kakao

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a potem kolejno żółtka. Cały czas miksując, wlewamy cienką strużką olej. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy z masą. Dzielimy ją na 3 części. Jedną mieszamy z kakao, drugą z makiem, a trzecią z wiórkami. Blaszkę (24x36cm) wykładamy papierem i nakładamy po łyżce każdej z mas, tworząc szachownicę, tyle, że trójkolorową. Można delikatnie przemieszać, by powstał marmurkowy wzorek. Pieczmy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez 10 minut w formie, następnie wyjmujemy, odwracamy do góry nogami i ściągamy papier. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przekrajamy wzdłuż na dwa jednakowe blaty.

Składniki na krem:

2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
200 g masła
100 g cukru pudru

Połowę mleka wlewamy do garnuszka i podgrzewamy, Drugą połowę należy dokładnie rozmieszać z budyniami i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Przykryć z wierzchu folią, tak, by dotykała budyniu. Wystudzić do pokojowej temperatury. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ostudzony budyń, partiami. Jeden z blatów wkładamy znów do blaszki, w której piekło się ciasto, smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Schładzamy w lodówce.

Ponadto:

50 g płatków migdałowych
50 g dżemu z czarnej porzeczki

Dżemem smarujemy wierzch ciasta. Płatki podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciasto. 

Polewa:

50 g mlecznej czekolady
25 ml śmietanki

Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy, mieszamy i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki, by wszystkie smaki się "przeszły". a krem stężał. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz