Składniki:
500 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
150 g serka mascarpone
2 jajka
1 żółtko
60 g masła
1 łyżka miodu
21 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Ponadto:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
mak i brązowy cukier do posypania
Krupczatkę, mąkę pszenną masło i cukier rozcieramy między palcami na kruszonkę.
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodawać kolejno po jednym żółtku, serek mascarpone, cały czas ubijając. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i wraz z miodem i sokiem z cytryny, dodać do ubitej masy. Połączyć z mąką i zagnieść lekkie, elastyczne ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjąć z miski, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 28 cm i lekko odcisnąć na środku niego kółko za pomocą szklanki. Następnie promieniście ponacinać (powinno wyjść ok. 12 części). Każdą z nich skręcić wokół własnej osi.
Odstawić do napuszenia na ok. pół godziny. Po tym czasie posmarować pozostałym białkiem, posypać cukrem, makiem i kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny, do ładnego zezłocenia. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz