Składniki:
350 g mąki pszennej
180 g cukru
3 niewielkie jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml maślanki
125 ml oleju słonecznikowego
dowolne owoce, ok. 500 g
(u mnie mrożone leśne)
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
80 g masła
100 g cukru
Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Mąkę, proszek i cukier mieszamy, w osobnym naczyniu łączymy jajka, olej i maślankę. Składniki mieszamy bardzo krótko, tylko do połączenia (bardzo ważne - tylko tak unikniemy zakalca!). Wylewamy do wyłożonej papierem formy (24x36cm) i wysypujemy owoce (zamrożone). Posypujemy kruszonką i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz