czwartek, 30 kwietnia 2015

Maślankowe ciasto z owocami

Ostatnio bardzo dopisywała nam tutaj pogoda, więc znikaliśmy na całe dnie, rozkoszując się słońcem i smakiem kolejnej kiełbaski z grilla :) na spotkania w gronie znajomych zwykle wybieram sprawdzone przepisy na ciasta, które na blogu już goszczą, czym mogę wytłumaczyć swą nieobecność :) jednak wszystko co dobre, szybko się kończy - zwłaszcza jeśli mowa o ciepełku w Irlandii, więc wracam do Was z przepysznym, wilgotnym ciastem z całym mnóstwem owoców. Bez śladu zakalca, tak błyskawiczne w wykonaniu, jak błyskawicznie zniknęło...




Składniki:

350 g mąki pszennej
180 g cukru
3 niewielkie jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml maślanki
125 ml oleju słonecznikowego
dowolne owoce, ok. 500 g
      (u mnie mrożone leśne)

Kruszonka:

150 g mąki pszennej
80 g masła
100 g cukru

Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Mąkę, proszek i cukier mieszamy, w osobnym naczyniu łączymy jajka, olej i maślankę. Składniki mieszamy bardzo krótko, tylko do połączenia (bardzo ważne - tylko tak unikniemy zakalca!). Wylewamy do wyłożonej papierem formy (24x36cm) i wysypujemy owoce (zamrożone). Posypujemy kruszonką i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz