Składniki:
250 g zimnego masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g mąki pszennej
5 żółtek
Z wymienionych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wylepić nim formę (24x36cm).
Masa serowa:
1 kg sera (może być wiaderkowy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g masła
200 g cukru
3 jajka
Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem, dodajemy jajka, ser i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ponadto:
150 g cukru
5 białek
duża puszka brzoskwiń (ok.400 g)
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w niewielką kostkę. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Na wylepioną ciastem blaszkę wylewamy masę serową, układamy brzoskwinie, przykrywamy ubitą pianą z białek i ścieramy na wierzch resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.Wystudzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz