piątek, 13 grudnia 2013

Pierniczki (I)




W Święta trzeba koniecznie upiec pierniczki, to oczywiste! Do Świąt, co prawda jeszcze chwila, ale jestem pewna, że to nie ostatni przepis, który przetestuję :) te robi się w mig, po upieczeniu są mięciutkie, mi najbardziej smakują te najcieniej rozwałkowane i najmocniej wypieczone :) podobno twardnieją na trochę, by potem znów zmięknąć, ale coś mi się wydaje, że moje tego nie doczekają... Przepis oryginalny znajdziecie tu.


Składniki;

65 g miodu
5 łyżek miękkiego masła\
120 g cukru pudru
1 jajko
\300 g mąki
1 łyżeczka sody
3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao

Składniki połączyć w jednym naczyniu. Jeśli zagniecenie ciasta będzie sprawiało problem, można połączone już składniki podgrzać około pół minuty w mikrofali. Ciasto zagnieść, rozwałkować na około 3 mm, wykrawać dowolne kształty i piec w 180 stopniach przez 10 minut. Upieczone i wystudzone można dowolnie udekorować. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz