sobota, 22 lutego 2014

Bozener Crostoi


Pierwsza propozycja na Tłusty Czwartek :) malutkie podusie w smaku trochę jak chrusty, a trochę jak oponki, przy czym błyskawiczne w wykonaniu... Włoski przysmak, spolszczona nazwa to "bolzańskie smażuchy". Najlepsze na ciepło, a przepis z bloga Słodkiej Babeczki. Zrobiłam z połowy porcji i wyszła mi dość spora miseczka tych maleństw :) Zapraszam!

Składniki:

400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g masła
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml mleka

dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać resztę składników i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli zbyt się klei, można delikatnie podsypać mąką. Rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać kwadraciki o wymiarach 3x3 cm. Olej rozgrzać w głębokim garnku lub patelni do 175 stopni (pomóc sobie termometrem lub wrzucić kawałek skórki od chleba, temp. jest odpowiednia, jeśli wypłynie on po 30-60 sekundach. Kwadraciki smażyć na złoto z obu stron, odsączyć porządnie na papierze i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz