niedziela, 16 lutego 2014

Brownies z kajmakiem


Jedno z najlepszych brownies, jakie upiekłam :) brownies? Po polsku nasz murzynek, taki zakalec trochę, bo robimy go bez proszku do pieczenia :) Jednak nie zrażajcie się tym, ponieważ jest warty grzechu... Wersja z kajmakiem bardzo słodka, niby miałam dość po jednym kawałku, ale jednak drugi gdzieś też się zmieścił :) wspaniały przepis Davida Lebovitza.

Składniki:

115 g masła
170 g gorzkiej czekolady
25 g kakao 
4 niewielkie jajka
190 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
1 puszka kajmaku (ok. 380 g)

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać czekoladę i podgrzewać do jej roztopienia, cały czas mieszając. Masę przelać do większej miski, wbijać po jednym jajku, miksując. Dodać resztę składników poza kajmakiem, krótko zmiksować. Połowę masy wylać na wyłożoną folią foremkę do brownies (ok. 17x 24 cm), wyłożyć 1/3 kajmaku, widelcem porobić zygzaki po wierzchu, wylać resztę masy czekoladowej i łyżeczką wyłożyć równomiernie resztę kajmaku. Porobić znów zygzaki i włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 40 minut. Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz