sobota, 31 maja 2014

Torcik truskawkowo - nutellowy


Jedno z najlepszych ciast jakie do tej pory upiekłam! Fenomenalne połączenie truskawek i nutelli na czekoladowym biszkopcie. Naprawdę brakuje mi słów, by go opisać, musicie go upiec! Szkoda, że zdjęcia nie oddają tego jak wyglądał i smakował.. :)

Składniki na 1 biszkopt (trzeba upiec 2):

3 duże jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka wody
1 łyżka oleju

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok.5 min). Dodajemy wodę i olej, miksujemy. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy tylko do połączenia. Wlewamy do tortownicy wyłożonej folią, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z obręczy i studzimy. Pieczemy drugi w ten sam sposób.

Składniki na krem:

3 kopiate łyżki nutelli
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 kopiata łyżka żelatyny
ok. 80 ml wrzątku

Porządnie schłodzony serek miksujemy ze śmietaną do połączenia, na gęstą masę. Dodajemy cukier i nutellę, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Wlewamy do masy i mieszamy. Odstawiamy do zgęstnienia do lodówki.

Ponadto:

500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
100 g gorzkiej czekolady
7 łyżek mleka

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy. Pierwszy spód wkładamy do tortownicy, nakładamy krem, układamy 400 g przepołowionych truskawek, wylewamy tężejąca już galaretkę, układamy drugi spód. Przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy z mlekiem i wylewamy na ciasto. Przyozdabiamy resztą truskawek. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz