piątek, 30 maja 2014

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami


Zawsze szkoda mi wykorzystywać truskawki... Niestety nie ma u mnie takiego wysypu jak w Polsce, by objeść się nimi do oporu, nie tracąc mnóstwa pieniędzy :) W tym cieście sprawdziły się idealnie, truskawki, budyń, kruche ciasto i kruszonka - czego tu nie lubić? Wspaniały przepis na początek lata!

Składniki:

300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
100 g masła
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

2 budynie (śmietankowe lub waniliowe z cukrem)
3/4 l mleka
ok. 500 g truskawek

Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać jajka, cukry i proszek. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę Podzielić na dwie części : 1/3 i 2/3. Zamrozić przez pół godziny. Większą część wyjąć, zetrzeć na tarce na wyłożoną folią blaszkę (24x36cm). Wyłożyć równomiernie ciastem.

Zagotować budyń wg przepisu. Jeszcze ciepły wylać na spód ciasta, wyłożyć przepołowione truskawki i i zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do zezłocenia kruszonki. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz