350 g mąki pszennej
60 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki mleka
110 g miękkiego masła
1,2 kg jabłek
60 g cukru (regulujcie w zależności od słodkości jabłek)
1-2 łyżeczki cynamonu
30 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier, ekstrakt, masło i jajko. Zagnieść miękkie, jednolite ciasto. Będzie dość lepiące, ale starajcie się nie podsypywać mąką, co wynagrodzi Wam miękki spód. Schłodzić przez pół godziny w lodówce. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wylepić nią formę (20x30cm), ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Do rondla wrzucamy masło i gdy zacznie się topić, dodajemy jabłka. Dusimy, póki nie zmiękną. Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę dusimy. Studzimy nadzienie.
Na podpieczony spód wylewamy nadzienie, wyrównujemy i wykładamy druga część ciasta. Można ją rozwałkować jak tamtą lub zetrzeć na tarce. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach, na złoto. Po upieczeniu lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz