Składniki:
200 g białej czekolady
180 ml śmietany kremówki
3 jajka
80 g cukru
180 serka mascarpone
180 g zmielonych migdałów
200 g mrożonych malin
Biała czekoladę rozpuścić w garnuszku wraz ze śmietaną kremówką. Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę, dodać serek, migdały i roztopioną czekoladę, zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i delikatnie wmieszać do masy. Masę wylać do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powsadzać maliny, lekko dociskając je do środka. Piec około godzinę w 175 stopniach. Wystudzić, włożyć minimum na 5 h do lodówki, by całkowicie stężało.
Ponadto:
180 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
100 g malin (mogą być mrożone, ale wcześniej rozmrozić)
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, odłożyć parę łyżek do dekoracji. Resztę zmiksować delikatnie z malinami. Wyłożyć na schłodzone ciasto, ozdobić bitą śmietaną i malinami. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz