Składniki:
2 niewielkie jajka
szczypta soli
80 g cukru
65 g mąki ziemniaczanej
65 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, łyżka po łyżce dodając cukier. Cały czas ubijając, dodawać kolejno żółtka. Do masy dodać mąki i proszek i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy (20 cm) i piec w 130 stopniach około pół godziny. Wystudzić.
Składniki na mus:
500 g śliwek
500 g jabłek
cynamon
1 mandarynka
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
3 płaskie łyżeczki żelatyny
Jabłka i śliwki obrać, pokroić w niewielkie kawałeczki i poddusić na małym ogniu. Dodać cynamon do smaku i dusić, dopóki znacznie nie zmiękną. Zblenderować i jeszcze chwilę odparować na małym ogniu, cały czas mieszając. Z mandarynki wyciskamy sok, dodajemy do soku z cytryny. Galaretkę rozpuszczamy z 60 ml wrzątku, żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do spęcznienia. Następnie podgrzać i dodać do galaretki, wymieszać je z sokami i wylać do musu. Można posłodzić do smaku. Wstawić do lodówki, by zaczął tężeć. Gdy zgęstnieje dość mocno, wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na parę godzin do lodówki.
Ponadto:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru do smaku
100 g płatków migdałowych
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na stężały mus. Płatki prażymy chwilę na suchej patelni do zezłocenia, posypujemy ciasto. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz