czwartek, 11 grudnia 2014

Jesienne ciasto z musem jabłkowo-śliwkowym

Często przyłapuję się na tym, że cały dzień spędzam z myślą "nie no, dziś już nic nie piekę, kupię sobie coś słodkiego", ale zwykle kończy się tak, że łapię resztki wifi w autobusie czy pracy, gorączkowo starając sobie przypomnieć, co ja ostatnio fajnego widziałam :) tak też było z tym ciastem, które zrobiłam dla tych, którzy chcieliby zobaczyć coś bez przyprawy do piernika jeszcze przed Świętami :) mus zapewne bez problemu możecie kupić, co znacznie ukróci czas jego przygotowania.. Tak, mimo, że coraz rzadziej jem kupne słodycze, bez bicia mogę się przyznać, że czasem lubię wykorzystać ułatwienia w kuchni ( choć akurat ten mus zrobiłam sama, bo niestety w irlandzkich sklepach jednym z półproduktów jest głównie custard- płynny krem budyniowy). Nie przedłużając, zapraszam na pyszne, jesienne jeszcze, ciasto :)




Składniki:

2 niewielkie jajka
szczypta soli
80 g cukru
65 g mąki ziemniaczanej
65 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, łyżka po łyżce dodając cukier. Cały czas ubijając, dodawać kolejno żółtka. Do masy dodać mąki i proszek i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy (20 cm) i piec w 130 stopniach około pół godziny. Wystudzić.

Składniki na mus:

500 g śliwek
500 g jabłek
cynamon
1 mandarynka
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
3 płaskie łyżeczki żelatyny

Jabłka i śliwki obrać, pokroić w niewielkie kawałeczki i poddusić na małym ogniu. Dodać cynamon do smaku i dusić, dopóki znacznie nie zmiękną. Zblenderować i jeszcze chwilę odparować na małym ogniu, cały czas mieszając. Z mandarynki wyciskamy sok, dodajemy do soku z cytryny. Galaretkę rozpuszczamy z 60 ml wrzątku, żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do spęcznienia. Następnie podgrzać i dodać do galaretki, wymieszać je z sokami i wylać do musu. Można posłodzić do smaku. Wstawić do lodówki, by zaczął tężeć. Gdy zgęstnieje dość mocno, wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na parę godzin do lodówki.

Ponadto:

500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru do smaku
100 g płatków migdałowych

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na stężały mus. Płatki prażymy chwilę na suchej patelni do zezłocenia, posypujemy ciasto. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz