Składniki:
150 g czekoladowych ciastek z czekoladowym nadzieniem (np.Oreo)
30 g masła
Ciastka pokruszyć na pył blenderem lub wałkiem. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami i wylepić masą dno tortownicy (20cm). Schłodzić w lodówce.
500 g twarogu (ja użyłam wiaderkowego)
3 jajka
125 g drobnego cukru
125 g serka mascarpone
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka mąki pszennejJajka zmiksować na jednolitą masę, dodać resztę składników i krótko zmiksować. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez 45 minut. Sernik jest gotowy, jeśli powierzchnia jest lekko ścięta i sprężysta. Schłodzić.
orange curd
posypka czekoladowa
Orange curd nakładamy na wierzch sernika, ozdabiamy czekoladą. Smacznego! :)
Inspiracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz