wtorek, 16 grudnia 2014

Rolada śmietanowo - borówkowa

Zdarza się Wam kupować jakieś letnie owoce w porze roku raczej nie bardzo letniej? :) Mi całkiem często i choć wiem, że borówki czy maliny z grudnia nie smakują w połowie tak dobrze jak te wygrzane w letnim słońcu, to czasem gdy przecenią je w Lidlu czy irlandzkim Dunnes'ie, nie mogę się powstrzymać i nie kupić :) Borówki smakują mi chyba najlepiej z goframi - do dziś pamiętam z jaką radością jadłam je z siostrą nad morzem, gdy byłyśmy małe, ale dziś oddałabym królestwo za prawdziwe polskie jagody.. W tej roladzie borówki jednak wypadły bardzo smacznie, więc szczerze mogę polecić ją Wam na deser, gdyż owoce możecie wykorzystać dowolne :)



Składniki:

3 jajka
50 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

słoiczek dżemu jagodowego
cukier puder do smaku
250 ml śmietany kremówki
50 g mlecznej czekolady
250 g świeżych borówek

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Miksujemy dalej i dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ubitej masy, Delikatnie mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem (ok. 43x28 cm), wyrównujemy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i od razu zwijamy w roladę, zostawiamy przez chwilę do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Odkładamy trochę jagód i śmietany do dekoracji, resztę jagód mieszamy z pozostałą śmietaną. Roladę rozwijamy, smarujemy dżemem, wykładamy śmietanę , pozostawiając ok. 1cm margines wokół rolady, by przy zwinięciu, śmietana nie wypłynęła. Zwijamy roladę. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztą śmietany ozdabiamy roladę, wykładamy resztę jagód i posypujemy czekoladą, Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz