Składniki:
3 jajka
50 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
słoiczek dżemu jagodowego
cukier puder do smaku
250 ml śmietany kremówki
50 g mlecznej czekolady
250 g świeżych borówek
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Miksujemy dalej i dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ubitej masy, Delikatnie mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem (ok. 43x28 cm), wyrównujemy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i od razu zwijamy w roladę, zostawiamy przez chwilę do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Odkładamy trochę jagód i śmietany do dekoracji, resztę jagód mieszamy z pozostałą śmietaną. Roladę rozwijamy, smarujemy dżemem, wykładamy śmietanę , pozostawiając ok. 1cm margines wokół rolady, by przy zwinięciu, śmietana nie wypłynęła. Zwijamy roladę. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztą śmietany ozdabiamy roladę, wykładamy resztę jagód i posypujemy czekoladą, Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz