Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
1 duże jajko
1 łyżka wody (jeśli ciasto będzie ciężko zagnieść)
Na wierzch ciastek:
180 g białego cukru
40 g śmietanki 30 %
200 g łuskanego słonecznika
Składniki łączymy w jednej misce i zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy przez pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowujemy dość cienko, delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy dużę koła (ok. 8cm śr). Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut na blaszce wyłożonej papierem, delikatnie ściągamy z blaszki i lekko studzimy.
Cukier wkładamy do rondelka z dość grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu, póki nie osiągnie 175 stopni (sprawdzamy termometrem), do bursztynowego koloru. Nie mieszamy ani razu! Ściągamy z palnika i ostrożnie wlewamy śmietankę. Mieszamy i dodajemy słonecznik. Wykładamy porcje na ciastka, lekko wyrównujemy i pieczemy jeszcze 7-10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz