wtorek, 17 lutego 2015

Czekoladowo - malinowy tort naleśnikowy

Witajcie Kochani! :) wracam po króciutkiej przerwie, ale z czym! Pysznym torcikiem naleśnikowym z kremem czekoladowym i malinami! Dlatego uwielbiam przeglądać zagraniczne blogi, wiele jeszcze takich wspaniałości przede mną! :) Idealne zakończenie karnawału i na Pancake's Day! Ale także na królewskie śniadanie!


Składniki na ciasto naleśnikowe:

280 g mleka
280 ml wody
5 małych jajek
280 g mąki pszennej
1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru
4 łyżki roztopionego masła

Składniki miksujemy na jednolitą masę. Odkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozgrzewamy patelnię o śr. 20 cm, można przetrzeć ją lekko nasączonym olejem ręcznikiem kuchennym. Smażymy cienkie naleśniki. Z tej porcji wychodzi ok. 32 naleśniki. 25 zostawiłam do tortu, resztę zjedliśmy :) naleśniki można też usmażyć dzień wcześniej przed składaniem tortu, ale po usmażeniu wystudzić i szczelnie owinąć folią,

Składniki na krem czekoladowy z malinami:

300 g czekolady (u mnie pół na pół gorzka z mleczną)
280 ml śmietany kremówki (co najmniej 36%)
100 g malin (można użyć mrożonych)\
2 łyżki cukru

Śmietanę podgrzewamy w rondelku i gorącą, zalewamy czekoladę. Zostawiamy na 5 minut, po czym mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią spożywczą, tak, by dotykała wierzchu kremu i schładzamy w lodówce przynajmniej godzinę. Krem, podobnie jak naleśniki, można przygotować dzień wcześniej, jednak przed użyciem musi dojść do temperatury pokojowej. Masę ubijamy na lekki krem. Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem.

Bierzemy naleśnik i smarujemy kremem, łyżeczką malin, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i robimy tak do wyczerpania składników.

Ponadto:

100 ml śmietany kremówki
50 g malin
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
czekoladowa posypka

Kremówkę ubijamy na sztywno, wykładamy na górę tortu. Układamy maliny i dekorujemy posypką. Czekoladę roztapiamy i doprowadzamy do ok. 40 stopni. Przekładamy do małego woreczka cukierniczego i malujemy serduszka na kawałku papieru do pieczenia. Schładzamy w lodówce. Gdy stwardnieją, ozdabiamy tort. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)





Inspiracja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz