Składniki:
ok. 600 g herbatników maślanych (ok. 54 sztuki)
puszka kajmaku (ok. 400 g)
4 batoniki Lion
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
kakako do posypania lub czekolada (starta na tarce)
Blaszkę wielkości 36cmx24cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową krótko miksujemy i odkładamy 3 łyżki do kremu. Pozostałą masę kajmakową wylewamy na herbatniki i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy krem kajmakowy z batonikami: serek ubijamy z 200 ml śmietany na sztywno wraz z łyżką cukru i 3 łyżkami kajmaku. Batoniki kroimy i dodajemy do kremu. Wykładamy kolejną warstwę herbatników na kajmak, a na nią krem z batonikami. Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem i wykładamy na wierzch herbatników. Posypujemy kakao lub czekoladą i odstawiamy do lodówki na parę godzin. Smacznego! :)
Inspiracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz