Składniki:
80 g tapioki
250 ml wody
250 ml mleka
duża łyżka esencji waniliowej
ok. 3 łyżki cukru (do smaku, można dać mniej lub więcej)
2 duże jabłka
duża szczypta cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
Tapiokę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na godzinę. Po tym czasie przecedzamy, by odlać pozostałą wodę, wkładamy do niewielkiego rondla i zalewamy mlekiem. Wsypujemy cukier i dodajemy esencję. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia przez tapiokę mleka, stanie się ona miękka, a kuleczki niemal przezroczyste. Wkładamy do pucharków.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prażymy chwilę na suchej patelni wraz z cukrem i cynamonem, póki sok z nich nie odparuje. Przekładamy do pucharków z tapioką. Z tej porcji wyszły mi trzy pucharki. Najlepsza (dla nas) jeszcze na ciepło. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz