wtorek, 5 maja 2015

Sernik z mango

Lubicie mango? Mi smakuje głównie w smoothie'sach i shake'ach, ale chciałam upiec coś niecodziennego i niekoniecznie wpadającego tylko mój gust :) sernik wyszedł dla mnie smaczny, ale bez fajarwerków... Jednak muszę podzielić się nim z Wami, bo mój K. wpadł dosłownie w amok już po pierwszym kęsie, stanowczo sprzeciwił się dzieleniu nim z kimkolwiek i zjadł wszystko, co do ostatniego okruszka, twierdząc, że ciasto ląduje w jego topowej trójce... Jak więc widzicie, smaki i gusta są różne, więc zachęcam Was serdecznie do wypróbowania :)



Składniki na spód:

190 g maślanych ciastek
40 g masła

Ciastka kruszymy na pył za pomocą wałka, masło roztapiamy i łączymy z ciastkami. Wylepiamy masą spód tortownicy (26cm) i podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa serowa:

500 g twarogu na serniki
300 ml śmietany kremówki
4 duże jajka
180g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
3,5 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, niedługo, tylko do połączenia składników. Wylewamy na wystudzony spód i pieczemy w 160 stopniach ok. 50 minut. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu. Wystudzić.

Mus z mango:

600 g puree z mango (ok. 4 sztuki)
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru
24 g żelatyny (6 łyżeczek)
350 ml śmietany kremówki

Mango obieramy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę. Miksujemy na mus za pomocą blendera. Wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i sok z cytryny i podgrzewamy do zagotowania. Ściągamy z palnika i lekko przestudzamy. Żelatynę zalewamy paroma łyżkami wody, tylko do przykrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy na niewielkim ogniu lub parę sekund w mikrofali, tylko do jej rozpuszczenia. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki, by mus zgęstniał. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej mus, partiami. Wykładamy na wystudziony sernik i wkładamy do lodówki.

Żelka z mango:

300 g puree z mano (ok. 2 sztuki)
1 łyżka soku z cytryny
łyżka cukru
12 g żelatyny (3 łyżeczki)

Mango obieramy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę. Miksujemy na mus za pomocą blendera. Dodajemy sok z cytryny i cukier, zagotowujemy w niewielkim garnuszku. Żelatynę zalewamy paroma łyżkami wody, tylko do przykrycia. Odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy, tylko do rozpuszczenia żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki celem zgęstnienia. Wylewamy na wierzch schłodzonego musu. Wkładamy do lodówki do całkowietego stężenia żelki. Smacznego! :)








fabryka sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz