Składniki na ciasto naleśnikowe:
280 g mleka
280 ml wody
5 małych jajek
280 g mąki pszennej
1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru
4 łyżki roztopionego masła
Składniki miksujemy na jednolitą masę. Odkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozgrzewamy patelnię o śr. 20 cm, można przetrzeć ją lekko nasączonym olejem ręcznikiem kuchennym. Smażymy cienkie naleśniki. Z tej porcji wychodzi ok. 32 naleśniki. 25 zostawiłam do tortu, resztę zjedliśmy :) naleśniki można też usmażyć dzień wcześniej przed składaniem tortu, ale po usmażeniu wystudzić i szczelnie owinąć folią,
Składniki na krem czekoladowy z malinami:
300 g czekolady (u mnie pół na pół gorzka z mleczną)
280 ml śmietany kremówki (co najmniej 36%)
100 g malin (można użyć mrożonych)\
2 łyżki cukru
Śmietanę podgrzewamy w rondelku i gorącą, zalewamy czekoladę. Zostawiamy na 5 minut, po czym mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią spożywczą, tak, by dotykała wierzchu kremu i schładzamy w lodówce przynajmniej godzinę. Krem, podobnie jak naleśniki, można przygotować dzień wcześniej, jednak przed użyciem musi dojść do temperatury pokojowej. Masę ubijamy na lekki krem. Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem.
Bierzemy naleśnik i smarujemy kremem, łyżeczką malin, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i robimy tak do wyczerpania składników.
Ponadto:
100 ml śmietany kremówki
50 g malin
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
czekoladowa posypka
Kremówkę ubijamy na sztywno, wykładamy na górę tortu. Układamy maliny i dekorujemy posypką. Czekoladę roztapiamy i doprowadzamy do ok. 40 stopni. Przekładamy do małego woreczka cukierniczego i malujemy serduszka na kawałku papieru do pieczenia. Schładzamy w lodówce. Gdy stwardnieją, ozdabiamy tort. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)
Inspiracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz