Składniki:
550 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
250 ml mleka kokosowego
100 g masła
2 kopiate łyżki mascarpone
2 jajka
6 łyżek cukru
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami. Wsypujemy cukier, sól. Mleko podgrzewamy kilkanaście sekund w mikrofali, musi być ciepłe. Roztapiamy masło i wraz z serkiem dodajemy do mleka. Wlewamy do suchych składników i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 h).
Składniki na nadzienie:
1 łyżka serka mascarpone
500 g twarożku jak na serniki
2 łyżki śmietanki kokosowej (zostaje po odlaniu mleka)
1 jajko
2 łyżeczki esencji waniliowej
Składniki łączymy w misce na gładką, jednolitą masę.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je dość cienko i miseczką o śr. 13 cm wykrawamy kółka. Nacinamy ( ale nie do końca) jak na godzinie 12, 3, 6 i 9. Kopiatą łyżeczkę kładziemy na środek i zawijamy różyczki - góra, dół, lewy płatek, prawy. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut.
Ponadto:
90 g cukru pudru
odrobina gorącej wody
4-5 łyżek wiórków kokosowych
1 jajko
Po napuszeniu bułeczek smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoto w 190 stopniach ok. 25 minut. W tym czasie prażymy wiórki na suchej patelni i robimy lukier, łącząc wodę z cukrem. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, lukrujemy i posypujemy kokosem. Mi wyszło 11 duuużych bułeczek! Smacznego! :)
Inspiracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz