wtorek, 26 listopada 2013

Mocno czekoladowe ciasteczka


Aj, wiem, że trochę zaniedbałam bloga przez ostatnie parę dni, ale nim zdążyłam zrobić jakiekolwiek zdjęcia, wszystko zostało zjedzone :( także wklejam swój awaryjny przepis na czekoladowe ciasteczka Nigelli :) są naprawdę mocno, mocno czekoladowe, ale takie najlepsze, prawda? Takie małe brownies. Jak każde inne ciastka są mało kłopotliwe w przygotowaniu, trochę czasu zajmuje jedynie posiekanie czekolady... A i uwierzcie, choć ciężko będzie wytrzymać po zapachach wydobywających się z piekarnika po ich upieczeniu, najlepsze są na drugi dzień! Przepis mam stąd.


Składniki:

475 g gorzkiej czekolady (125 g i 350 osobno)
150 g mąki
30 g kakao
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
125 g masła
70 g brązowego cukru
50 g białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
1 jajko

Rozpuścić 125 g czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wymieszaj mąkę z kakao, solą i sodą. W osobnej misce  utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru, dodaj roztopioną czekoladę. Dodaj ekstrakt i jajko, zmiksuj. Dodaj wymieszane sypkie składniki, a resztę czekolady posiekaj drobno i także dołącz. Odmierzaj łyżką równe porcje i kładź na wyłożonej folią aluminiową blasze. Piecz w 170 stopniach przez około 18 minut. Po upieczeniu pozostaw, gdyż stwardnieją dopiero po całkowitym wystygnięciu. Mi wyszło 12 ciastek z połowy porcji. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz