Składniki:
475 g gorzkiej czekolady (125 g i 350 osobno)
150 g mąki
30 g kakao
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
125 g masła
70 g brązowego cukru
50 g białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
1 jajko
Rozpuścić 125 g czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wymieszaj mąkę z kakao, solą i sodą. W osobnej misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru, dodaj roztopioną czekoladę. Dodaj ekstrakt i jajko, zmiksuj. Dodaj wymieszane sypkie składniki, a resztę czekolady posiekaj drobno i także dołącz. Odmierzaj łyżką równe porcje i kładź na wyłożonej folią aluminiową blasze. Piecz w 170 stopniach przez około 18 minut. Po upieczeniu pozostaw, gdyż stwardnieją dopiero po całkowitym wystygnięciu. Mi wyszło 12 ciastek z połowy porcji. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz