czwartek, 2 stycznia 2014

Chocolate cloud cake, czyli czekoladowa chmura


Pierwszy przepis Nigelli i pewnie nie ostatni :) ten pochodzi z książki "Nigella gryzie", minimalnie pozmieniałam od siebie, ale wyszło przepysznie! Czasem angielskie nazwy brzmią o wiele przyjemniej niż polski odpowiednik, nie sądzicie? Wracając do ciasta - osłodzi nawet najbardziej smutny dzień... Mocno czekoladowe, lecz bez grama mąki, przez co rozpływa się w ustach jak najlepszy mus czekoladowy. I ta chmurka z mascarpone i bitej śmietany... Mmm, musicie wypróbować!


Składniki:

250 g gorzkiej czekolady
125 g masła
7 jajek : 2 całe i 5 żółtkami oddzielonymi od białek 
(ja miałam mniejsze jajka, jeśli ktoś użyje większych wystarczy 6)
175 g cukru


Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali wraz z masłem. Lekko przestudzić. Żółtka i dwa całe jajka ubić z 75 g cukru na jasną, puszystą masę. Łyżkami dodawać czekoladę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z resztą cukru. Dodać do masy czekoladowo - jajecznej i ostrożnie wymieszać. Wlać do wyłożonej folią tortownicy (24cm, może być mniejsza). Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Ciasto stygnąc, zapadnie się, ale tak ma być! :)

Składniki na masę śmietanową:

250 serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej miksując. Wymieszać z serkiem mascarpone, można łyżką lub dalej używając miksera. Nałożyć na górę wystudzonego ciasta. Posypać kakao. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz