środa, 29 stycznia 2014

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami


Kolejne z naszych ulubionych ciast :) mojemu K. aż się oczy zaświeciły, gdy wrócił z pracy i zobaczył że zrobiłam je po raz kolejny... Robi się je szybko, smakuje niebiańsko z tą rozpływającą się w ustach pianką i to dość duża familijna porcja :) możecie zrobić z dowolnymi owocami, choć mi najbardziej pasują tu brzoskwinie z puszki. Przepis znalazłam dawno temu na kuchennych fascynacjach i bardzo, bardzo Wam polecam!

Składniki:

500 g mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Wszystkie składniki łączymy w dużym naczyniu zagniatając szybko ciasto. Formujemy kulę i dzielimy ją na dwie części (60% i 40% ciasta). Owijamy folią każdą z nich i wkładamy do zamrażarki. Większą część wyjmujemy mniej więcej pół godziny później i ścieramy na tarce o dość dużych oczkach na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Wyrównujemy i delikatnie uklepujemy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na masę:

5 białek
200 g cukru
cukier wanilinowy (16g)
2 opakowania budyniu śmietankowego (40 g każdy)
120 ml oleju
500 g brzoskwiń z puszki lub innych owoców

Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru. Wsypujemy cukier wanilinowy, wciąż miksując i dodajemy partiami budyń. Cienką strużką wlewamy olej i miksujemy na jednolitą masę. Brzoskwinie dokładnie odsączamy. Piankę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i układamy brzoskwinie, delikatnie je wciskając. Wyjmujemy resztę ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce jak poprzednio. 

Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach. Studzimy. Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz