czwartek, 13 lutego 2014

Kruche cynamonowe ciasteczka


Pierwsza propozycja walentynkowa :) będzie ich w tym roku niewiele, gdyż niestety choroba nie sprzyja wielu wypiekom a i same Walentynki będę zmuszona obchodzić raczej samodzielnym wcinaniem słodyczy :)
ciasteczka to idealna propozycja dla osób, które niezbyt pewnie czują się jeszcze w kuchni, a chcą obdarować bliską osobę własnoręcznie wykonanymi słodkościami :) niezwykle kruche przez dodatek mąki ziemniaczanej, z posmaczkiem cynamonu, który idealnie wpasował się w dość kiepską u mnie pogodę... A, i robi się je naprawdę błyskawicznie! Przepis Doroty.

Składniki:

180 g zimnego masła
80 g cukru
230 g mąki pszennej
1 płaska łyżka cynamonu
szczypta soli
40 g mąki ziemniaczanej

Składniki szybko ze sobą połączyć, krótko wyrobić i uformować kulę. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, można delikatnie podsypać mąką. Wykrawać dowolne kształty, ułożyć na wyścielonej folią aluminiową blaszce i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut do ich zezłocenia. Można ozdobić czekoladą. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz