poniedziałek, 10 lutego 2014

Tarta Rafaello


Dziś króciutko : przepis dla miłośników Rafaello i kokosowych smaków! Tarta smakuje identycznie jest prosta w przygotowaniu, czasochłonne jest jedynie oczekiwanie na jej schłodzenie się :) fantastyczny przepis od od Kasi z bloga Gotuję bo lubię. Polecam!

Składniki na spód:

7 dużych wafelków typu Princessa
70 g wiórków kokosowych
120 g stopionego masła, przestudzonego

Składniki na masę:

200 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki
100 g wiórków kokosowych
100 g obranych migdałów

Wafelki bardzo drobno pokruszyć lub zmiksować blenderem. Wymieszać z wiórkami i masłem, by powstała gęsta masa. Wylepić nią formę do tarty (śr. 24cm). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Białą czekoladę roztopić i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać czekoladę. Uwaga: zbyt ciepła może zwarzyć śmietanę! Dodać wiórki i wymieszać. Na schłodzony spód układamy migdały i wylewamy masę. Wyrównujemy długim nożem i posypujemy kokosem. Schładzamy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Wyjmujemy około pół godziny przed podaniem, inaczej dość ciężko się kroi. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz