sobota, 29 marca 2014

Czekoladowa rolada z nutellowym kremem


Przepyszna, mięciutka, czekoladowa rolada! Z najlepszym kremem z mascarpone i nutelli :) moja była raczej roladką, bo mam ciut za małą formę.. Cóż, zawsze znajdzie się pretekst, by kupić kolejną, bo z roladą jeszcze nie jeden raz mnie czeka :) w sezonie proponuję Wam podać ją z truskawkami, by przełamać smak czekolady.

Składniki na formę 24x36:

3 jajka
75 g cukru
75 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
16 g cukru waniliowego

Wszystkie składniki w temp. pokojowej!

Biała oddzielić od żółtek. Zetrzeć czekoladę na tarce o małych oczkach. Mąkę i kakao przesiać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodawać kolejno żółtka, wciąż ubijając. Wmieszać mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie połączyć, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, który wysypać cukrem waniliowym. Ciasto piec w foremce wyłożonej folią aluminiową w rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Jeszcze gorące wyciągamy, odwracamy do góry dnem na ręczniczek, delikatnie ściągamy folię i zwijamy wraz z ręczniczkiem w roladę. Zostawiamy zwiniętą, póki całkowicie nie ostygnie. Przygotowujemy krem.

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
5 łyżek nutelli

Składniki krótko i delikatnie zmiksować. Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć już bez ręczniczka, tak, jak zwijaliśmy ją wcześniej. Możemy oblać ją polewą czekoladową (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady z paroma łyżkami mleka; mlekiem regulujemy gęstość.) Smacznego! :)

























Inspiracja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz