Składniki na formę 24x36:
3 jajka
75 g cukru
75 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
16 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki w temp. pokojowej!
Biała oddzielić od żółtek. Zetrzeć czekoladę na tarce o małych oczkach. Mąkę i kakao przesiać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodawać kolejno żółtka, wciąż ubijając. Wmieszać mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie połączyć, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, który wysypać cukrem waniliowym. Ciasto piec w foremce wyłożonej folią aluminiową w rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Jeszcze gorące wyciągamy, odwracamy do góry dnem na ręczniczek, delikatnie ściągamy folię i zwijamy wraz z ręczniczkiem w roladę. Zostawiamy zwiniętą, póki całkowicie nie ostygnie. Przygotowujemy krem.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
5 łyżek nutelli
Składniki krótko i delikatnie zmiksować. Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć już bez ręczniczka, tak, jak zwijaliśmy ją wcześniej. Możemy oblać ją polewą czekoladową (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady z paroma łyżkami mleka; mlekiem regulujemy gęstość.) Smacznego! :)
Inspiracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz