Składniki na 8 dużych precli:
800 g mąki pszennej
350 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
56 g roztopionego masła
Mąkę mieszamy z drożdżami (ze świeżymi robimy najpierw rozczyn), dodajemy sól, cukier i dodajemy wodę wymieszaną z masłem. Wyrabiamy ciasto, dopóki nie zacznie bezproblemowo odchodzić od ręki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części (ok 145 g każda).
Ponadto:
2 litry wody
2 łyżki sody oczyszczonej
kilka łyżek masła (w wersji na słodko)
jajko
cynamon, drobno pokrojone orzeszki lub sól
Wodę zagotowujemy z sodą w garnku. Ciasto formujemy w precelki i wkładamy kolejno do gotującej się wody, zaczynając od najwcześniej uformowanego i gotujemy przez 30 sekund. Odkładamy na blaszkę, wyłożoną folią aluminiową.
Precelki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu te w wersji na słodko obtaczamy w maśle i cukrze cynamonowym (3 łyżki cukru z 1 łyżką cynamonu) lub z czym chcemy, pomijając masło. Smacznego! :)
inspiracja: FoodNetwork
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz