niedziela, 23 marca 2014

Precle


Na świątecznym jarmarku w zeszłym roku zajadałam się przepysznymi, niemieckimi preclami, które serwowano na ciepło i w zależności od gustu, słodko lub słono. Nie przyszło mi wtedy do głowy, że któregoś dnia zrobię takie sama w domu :) wyszły pyyyszne, mięciutkie, większość zniknęła jeszcze na ciepło z dodatkiem konfitury malinowej, choć mi smakowały same :) bardzo, bardzo Wam polecam!

Składniki na 8 dużych precli:

800 g mąki pszennej
350 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
56 g roztopionego masła

Mąkę mieszamy z drożdżami (ze świeżymi robimy najpierw rozczyn), dodajemy sól, cukier i dodajemy wodę wymieszaną z masłem. Wyrabiamy ciasto, dopóki nie zacznie bezproblemowo odchodzić od ręki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części (ok 145 g każda).

Ponadto:

2 litry wody
2 łyżki sody oczyszczonej
kilka łyżek masła (w wersji na słodko)
jajko
cynamon, drobno pokrojone orzeszki lub sól

Wodę zagotowujemy z sodą w garnku. Ciasto formujemy w precelki i wkładamy kolejno do gotującej się wody, zaczynając od najwcześniej uformowanego i gotujemy przez 30 sekund. Odkładamy na blaszkę, wyłożoną folią aluminiową.



 Precelki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu te w wersji na słodko obtaczamy w maśle i cukrze cynamonowym (3 łyżki cukru z 1 łyżką cynamonu) lub z czym chcemy, pomijając masło. Smacznego! :)



inspiracja: FoodNetwork

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz