wtorek, 1 kwietnia 2014

Sernik orzechowy




Baaardzo smaczny, orzechowy sernik :) dość słodki przez dodatek golden syrupu, a orzechy nadały mu troszkę jesiennego klimatu... Myślę, że warstwy bardzo dobrze uzupełniają się smakowo :) Niekłopotliwy w przygotowaniu, po upieczeniu pozostaje prosty jak stół. Polecam! 


Składniki na spód:
1¾szklanki pokruszonych ciastek typu digestive
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 24 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
750 g sera śmietankowego na serniki, np. wiaderkowy 
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz