Klasyka, ale jaka pyszna! Moja ciocia robiła podobne, tyle, że drożdżowe i posypane jeszcze kruszonką :) ciasto jest puszyste, mięciutkie i wyszło bez śladu zakalca! Zjadłam większość z przyjemnością...
Składniki na niewielką blaszkę (20x30cm):
150 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g drobnego cukru
1 duże jajko
25 g płynnego miodu
125 ml jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
75 ml oleju słonecznikowego
350 g śliwek
cukier puder do posypania
Mąkę, sodę, proszek i cukier przesiewamy i odstawiamy. Jajko mieszamy z olejem, miodem, jogurtem , ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Foremkę wykładamy folią aluminiową. Wylewamy ciasto i układamy przepołowione śliwki. Pieczemy ok. 50 minut. Jeszcze ciepłe ostrożnie wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz