czwartek, 10 kwietnia 2014

Jogurtowe ciasto ze śliwkami


Klasyka, ale jaka pyszna! Moja ciocia robiła podobne, tyle, że drożdżowe i posypane jeszcze kruszonką :) ciasto jest puszyste, mięciutkie i wyszło bez śladu zakalca! Zjadłam większość z przyjemnością...

Składniki na niewielką blaszkę (20x30cm):

150 g mąki pszennej 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g drobnego cukru
1 duże jajko
25 g płynnego miodu
125 ml jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
75 ml oleju słonecznikowego
350 g śliwek
cukier puder do posypania

Mąkę, sodę, proszek i cukier przesiewamy i odstawiamy. Jajko mieszamy z olejem, miodem, jogurtem , ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.

Foremkę wykładamy folią aluminiową. Wylewamy ciasto i układamy przepołowione śliwki. Pieczemy ok. 50 minut. Jeszcze ciepłe ostrożnie wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz