niedziela, 11 maja 2014

Nutella brownies


Uwielbiam brownies! Jedno możecie już u mnie spotkać- klik, teraz zrobiłam wersję nutellową :) a ciacho uwielbiam za szybkość w przygotowaniu, możliwość modyfikowania dodatków i to, że ZAWSZE się udaje! Także z czystym sumieniem mogę polecić je początkującym, zepsuć się go nie da, bo z natury jest "nieudane". Najlepsze na ciepło, ale bez problemu możemy podgrzać je parę sekund w mikrofali. Bardzo Wam polecam! :) 

Składniki:

200 g posiekanych orzechów laskowych, przyrumienionych na patelni
115 g gorzkiej czekolady
85 mlecznej czekolady
125 ml roztopionego masła
70 g nutelli
125 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g cukru
3 niewielkie jajka

Nutellę, gorzką i mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania lśniącej masy. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Kolejno wbijamy po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Wsypujemy orzechy i mieszamy do połączenia z masą. Niewielką blaszkę (u mnie 20x30cm) wykładamy folią aluminową i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Brownies będzie mokre i lepkie, ale nie powinno być surowe! Smacznego! :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz