piątek, 23 maja 2014

Gniazdka truskawkowo-pomarańczowe


Przepyszne wieńce z kremem pomarańczowym z nutką wanilii i truskawkami! :) Jeśli nie poczuliście jeszcze lata, przyniosą Wam je od razu! Mięciutkie ciasto parzone, takie jak w moich eklerkach wraz z kremem i truskawkami są naprawdę wspaniałą kombinacją, którą polecam Wam wypróbować jak najszybciej! :)

Składniki na ciasto:

100 g masła
125 ml mleka
szczypta soli
180 g mąki pszennej
4 niewielkie jajka
2 łyżka płatków migdałowych

Mleko z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę i jeszcze chwilkę gotować, do połączenia. Zdjąć z ognia, dodać kolejno jajka, miksując na jednolitą masę. Włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać gniazdka. Można też użyć łyżki, wyjdą troszkę mniej zgrabne, ale wciąż dobre :) Posypać z wierzchu płatkami migdałowymi i piec 30 minut w 200 stopniach. Polecam wstawić naczynie z wodą pod blaszką z gniazdkami gdyż ciasto parzone najlepiej rośnie na parze. Lekko ciepłe przekroić na pół.

Składniki na krem:

2 żółtka
60 g cukru
skórka otarta z połówki pomarańczy i sok z niej wyciśnięty
1 opakowanie budyniu waniliowego
350 ml mleka
10 g masła
ziarenka z 1 laski wanilii
350 ml śmietany kremówki

dodatkowo:

500 g truskawek
1 łyżka cukru pudru

Z mleka odlewamy pół szklanki i dodajemy do niej sok, skórkę, budyń i cukier. Zmiksować. Resztę mleka gotujemy z ziarenkami wanilii i masłem. Wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy, przykrywając folią, by nie wytworzył się kożuch. Ubijamy śmietanę. Kilka łyżek odkładamy do dekoracji, a resztę delikatnie łączymy z wystudzonym budyniem. 

Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Spody gniazdek wykładamy na paterę czy naczynie. Nakładamy budyń, kilka plasterków truskawek i przykrywamy drugą połową gniazdek. Nakładamy bitą śmietanę (możemy użyć ponownie szprycy) i dekorujemy truskawkami i cukrem pudrem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz