niedziela, 25 maja 2014

Razowe ciastka z nutellą i orzechami


Od czasu do czasu postanowiłam wrzucać tu troszkę zdrowsze przepisy :) te ciastka idą na pierwszy ogień. Mąkę zastępujemy tutaj razową, która nadaje im fajnej chrupkości i orzechowego posmaczku. To duże ciastka typu american cookies i doskonale nadają się na lunch albo przekąskę gdyż są bardzo sycące. Polecam!

Składniki na ok.35 ciastek:

320 g mąki razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
115 g masła w temp. pokojowej
115 g nutelli w temp. pokojowej
160 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych

W jednym naczyniu przesiać mąkę sól, proszek i sodę. W osobnym naczyniu ubijamy masło na puszystą masę, dodajemy nutellę, wciąż miksując. Dodajemy jajko, ekstrakt i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy suche składniki, wcześniej wymieszane, i orzechy i mieszamy do połączenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i spłaszczamy łyżką. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Studzimy do zastygnięcia. Smacznego! :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz