...
Victoria sponge cake było ulubionym wypiekiem królowej Wiktorii, które zajadała do angielskiej herbatki :) Miękkie, nieco cięższe od naszego rodzimego biszkopta, ale bardzo, bardzo smaczne. Nadaje się do różnych wariacji, możecie dodać ulubione owoce i przełożyć dowolnym kremem, ja następnym razem wypróbuję wersję z polewą czekoladową i budyniowym kremem :)
Składniki:
170 g mąki pszennej
120 g drobnego cukru
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła
3 jajka
250 ml śmietany kremówki
250 g truskawek
cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki wystarczy włożyć do miski i ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Przełożyć do tortownicy (20cm) wyścielonej folią aluminiową, wyrównać i piec w 170 stopniach przez około pół godziny. Ciasto wystudzić, przekroić na dwa blaty. Kremówkę ubić i wyłożyć na pierwszy blat, Truskawki pokroić w plasterki i powykładać na śmietanie, Przykryć drugim blatem i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz