wtorek, 19 sierpnia 2014

Tarta "truskawkowy las"



Być może u mnie troszkę bardziej ogołocony ten las, bo kupiłam ciut za mało truskawek, ale gwarantuję Wam, że ciasto jet pyyyszne! Tartę z kremem budyniowym i truskawkami pewnie każdy zna, lecz wersja czekoladowa jest jeszcze lepsza! I moja pierwsza ze spodem przygotowanym od zera, a nie ciasteczkowym jak dotąd ;)

\\


Składniki na spód: 

160 g mąki pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 jajko

Z podanych składników szybko wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, dość cienko rozwałkować, przenieść na wałku do formy do tarty (24cm) i dokładnie wylepić ją ciastem. Przykryć folią aluminiową, wysypać na nią fasolę, ryż lub ceramiczne kulki do obciążenia tarty. Tak przygotowany spód podpiec w 190 stopniach przez 10 minut, ściągnąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut. Ciasto wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:

300 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

i ok. 300 g truskawek

Mleko zagotować, ściągnąć z palnika i lekko przestudzić. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę, dodać mąki, zmiksować na gładką pastę. Dodać do mleka, cały czas mieszając, dorzucić czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Powstały budyń lekko zmiksować. Wylać na upieczony spód, wyłożyć truskawki, schłodzić przez parę godzin w lodówce. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz