Składniki na spód:
160 g mąki pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 jajko
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, dość cienko rozwałkować, przenieść na wałku do formy do tarty (24cm) i dokładnie wylepić ją ciastem. Przykryć folią aluminiową, wysypać na nią fasolę, ryż lub ceramiczne kulki do obciążenia tarty. Tak przygotowany spód podpiec w 190 stopniach przez 10 minut, ściągnąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem:
300 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
i ok. 300 g truskawek
Mleko zagotować, ściągnąć z palnika i lekko przestudzić. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę, dodać mąki, zmiksować na gładką pastę. Dodać do mleka, cały czas mieszając, dorzucić czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Powstały budyń lekko zmiksować. Wylać na upieczony spód, wyłożyć truskawki, schłodzić przez parę godzin w lodówce. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz