Składniki:
220 g sera ricotta
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
170 g masła
+ ulubiona konfitura i cukier puder
Składniki wyrabiamy bardzo, bardzo dokładnie na gładkie ciasto. Przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy kulę, dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy placuszek, gruby na ok. 2 m. Owijamy folią każdy z nich i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kolejno z lodówki, każdą część rozwałkowujemy cienko i kroimy na równe kwadraty o boku ok.7 cm. Na środek nakładamy niewielką ilość konfitury i zlepiamy na pół jak kopertę. Boki dociskamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut do zrumienienia w 190 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz