Składniki:
500 g mąki krupczatki
250 g margaryny
90 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1,5 kg jabłek (szara reneta, u mnie bramley)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Margaryna, śmietana i żółtka powinny być zimne. Siekamy je wraz z mąką, proszkiem i cukrem i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części: 1/4 i 3/4. Większą część ścieramy na tarce i wyrównujemy. Jabłka kroimy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Delikatnie mieszamy z cukrem i cynamonem, tak, by się nie połamały. Wykładamy na spód. Ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. godzinę w 160 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz