500 g mąki chlebowej typu 650 (choć ciasto wyszło mi też z mąki luksusowej 550)
2 łyżki semoliny
7 g suszonych drożdży
2/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
320 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Składniki na sos:
500 g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wkładamy do niewielkiego rondla i podgrzewamy do połączenia i zgęstnienia sosu.
Ponadto:
200 g sera startego żółtego sera (u mnie cheddar)
150 g sera mozzarella
100 g sera z błękitną pleśnią
200 g sera cammembert
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt dużej blaszki (może być ta z wyposażenia piekarnika). Wykładamy blaszkę papierem, układamy ciasto, brzegi ciasta podwijamy. Smarujemy sosem i posypujemy serem. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 15 minut w 230 stopniach. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz