*robiłam ze składników przeliczonych na małą tortownicę, Wam podaję oryginał
Składniki:
100 g ciastek typu digestive
40 g masła
800 twarogu do serników
180 g drobnego cukru
4 jajka
125 ml śmietany kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy waniliowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
+150 g chałwy
125 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku oraz resztę składników oprócz chałwy, miksując tylko do połączenia składników.Wsypujemy chałwę i mieszamy. Ciastka wymieszać z masłem i wcisnąć w tortownicę (24cm). Wylać na ciasteczkowy spód masę serową. Na najniższej półce w piekarniku ustawiamy naczynie z wodą. Pieczemy ok. godzinę w 170 stopniach. Gotowy sernik schładzamy. Przygotowujemy polewę: chałwę roztapiamy wraz z kremówką na niewielkim ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, w tym czasie polewa zgęstnieje. Polewamy schłodzony sernik.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz