Składniki:
180 g cukru
250 g masła
125 ml mleka
4 łyżki kakao
400 g mleka w proszku (pełnego, sypkiego jak mąka,
nie w granulkach)
i dowolnie: u mnie herbatniki, żurawina, płatki migdałów i orzechy włoskie
Wszystkie składniki poza bakaliami i mlekiem w proszku włożyć do niewielkiego rondla i podgrzewać na małym ogniu, do połączenia. Ściągnąć z palnika i cały czas mieszając, dodać partiami mleko w proszku. Powinna wyjść gęsta, jednolita masa. Dodajemy do niej bakalie, mieszamy. Niewielką keksówkę wykładamy folią aluminiową i wylewamy masę. Wyrównujemy. Schładzamy w lodówce. Blok jest gotowy do spożycia po paru godzinach. Wyciągamy i kroimy dowolnie. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz