Składniki:
140 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 żołtko
Składniki włożyć do miski i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Ponadto:
400 ml śmietany kremówki (możecie dodać jeden śmietan-fix, by była sztywna,
ja nie użyłam, bo irlandzkie kremówki są naprawdę tłuste)
2 łyżki cukru pudru
100 g masy krówkowej
6 łyżek mleka
85 g płatków migdałowych
400 g truskawek
Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować i przenieść na wałku na formę do tarty (24cm). Wylepić ją dokładnie ciastem, obciążyć folią i wyłożoną na folią fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi. Piec w 200 stopniach przez około 10 minut, zdjąć obciążenie i piec dalej, do zrumienienia. Wyjąć i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, wyłożyć na wystudzoną tartę. Truskawki myjemy, odkrajamy szypułki, kroimy w połówki i układamy na śmietanie. Płatki podprażyć do zrumienienia na suchej patelni. Masę krówkową podgrzewamy wraz z mlekiem do uzyskania jednolitego sosu. Sos lekko studzimy i polewamy tartę. Posypujemy płatkami, Tartę zrobić najlepiej tuż przed planowanym podaniem, by spód nie zrobił się miękki od śmietany i truskawek. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz