Składniki:
300 g mąki pszennej
22 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
30 g cukru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Drożdże zasypać cukrem i zalać mlekiem. Poczekać, aż się rozpuszczą i dodać resztę składników. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Ponadto:
200 g marcepanu
2 białka
50 g cukru pudru
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
+roztrzepane żółtko, 2 łyżki miodu i płatki migdałów (do posypania)
Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę, a następnie białka, cynamon i migdały. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, rozwałkowujemy na duży prostokąt (ok.28x38) i smarujemy przygotowanym nadzieniem. Zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku, tuż przy początku nacinamy tak, by powstały nam trzy paski. Zaplatamy warkocz, ściskamy dokładnie początek i koniec. Smarujemy żółtkiemm posypujemy płatkami migdałów, Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.Pieczemy na złoto ok. 40 minut w 180 stopniach. Upieczony warkocz smarujemy miodem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz