Składniki:
80 g masła
50 ml mleka
5 g suchych drożdży
50 g cukru
szczypta soli
1 roztrzepane jajko
1 czubata łyżka śmietany
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka soku z pomarańczy
+1 jajko i płatki migdałów na wierzch
Nadzienie:
150 g kajmaku
3 małe jabłka
Rozpuszczamy masło w mleku, dodajemy drożdże, mieszamy i dodajemy resztę składników. Zagniatamy luźne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ok.40x30 cm, smarujemy równo kajmakiem, wykładamy jabłka i zwijamy w roladę. Kroimy w 6-7 ślimaków, układamy w tortownicy nadzieniem do góry.
Układamy w wyłożonej folią aluminiową tortownicy (24cm) i odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto jeszcze trochę podrosło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok. pół godziny w 160 stopniach. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz