sobota, 25 października 2014

Kremówka wiedeńska

Ulubione ciastka naszego ukochanego Papieża... nie dziwię się, że pałał do nich taką miłością, bo są naprawdę przepyszne! Dwie warstwy ciasta francuskiego, masa kremowa i śmietanowa... Całe mnóstwo kalorii, ale zapomina się o tym już po pierwszym kęsie.. :) Dla tych, co nie lubią się z masami budyniowymi: śmiało możecie użyć gotowego kremu do karpatki z Delecty, wpasuje się tu idealnie, też testowałam!



Składniki:

500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)

1 litr śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

600 ml mleka
250 g cukru
250 g masła
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Połowę mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozcieramy mąki, cukier wanilinowy i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń, który po wystudzeniu miksujemy z masłem. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Jeden blat ciasta francuskiego pieczemy wg zaleceń na opakowaniu, nakłuwamy w czasie pieczenia, by było wypieczone, ale płaskie. Studzimy. Drugi blat przygotowujemy tak samo, po upieczeniu kroimy na równe kawałki ( u mnie 12). Ubijamy kremówkę z cukrem, Na niepokrojony blat wykładamy masę budyniową, na nią śmietanową i przykrywamy pokrojonym blatem, układając kawałki spodem do góry (ciasto będzie wtedy idealnie równe). Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz