Składniki:
500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
1 litr śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
600 ml mleka
250 g cukru
250 g masła
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Połowę mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozcieramy mąki, cukier wanilinowy i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń, który po wystudzeniu miksujemy z masłem. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Jeden blat ciasta francuskiego pieczemy wg zaleceń na opakowaniu, nakłuwamy w czasie pieczenia, by było wypieczone, ale płaskie. Studzimy. Drugi blat przygotowujemy tak samo, po upieczeniu kroimy na równe kawałki ( u mnie 12). Ubijamy kremówkę z cukrem, Na niepokrojony blat wykładamy masę budyniową, na nią śmietanową i przykrywamy pokrojonym blatem, układając kawałki spodem do góry (ciasto będzie wtedy idealnie równe). Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz