Składniki:
250 g margaryny
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
65 g cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
500 mąki pszennej
Margarynę rozpuszczamy z mlekiem, miodem i sodą. Powstałą masę miksujemy z cukrem, dodajemy jajka. Mieszamy z mąką i kakao. Powstałą masę dzielimy na pół. Wylewamy połowę na blaszkę (24x36) i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Tak samo przygotowujemy drugi placek.
Masa budyniowa:
100 g masła
2 budynie waniliowe
600 ml mleka
3 łyżki cukru
Z podanych składników gotujemy budyń. Przykrywamy folią do ostygnięcia. po tym czasie miksujemy z masłem.
Ponadto:
300 g orzechów włoskich
60 g margaryny
60 g cukru
2 łyżki miodu
Z podanych składników oprócz orzechów gotujemy gęstą, lśniącą masę. Dodajemy orzechy i mieszamy do połączenia, Wylewamy na jeden z placków, wyrównujemy, to będzie góra ciasta. Spód bez orzechów wkładamy znów do blaszki, smarujemy równo masą budyniową i przykrywamy plackiem z orzechami. Ciasto jest najsmaczniejsze w 2-3 dniu po upieczeniu. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz