Składniki:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
160 zimnego masła
100 g brązowego cukru
5 żółtek
5 łyżek naturalnego miodu
1,5 kg kwaśnych jabłek
120 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
100 g orzechów włoskich
80 g rodzynek
Mąkę, proszek, cynamon przesiać, wymieszać z solą, cukrem. Dodać żółtka i masło, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Podzielić na dwie części: 1/4 i czy 3.4.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Włożyć do garnka wraz z cukrem i cynamonem, nalać odrobinę wody, podgotować, dopóki nie zmiękną, lecz wciąż będą w całości. Dorzucić drobno posiekane orzechy i rodzynki, wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić tortownicę (24cm), podpiec przez 10 minut w 180 stopnaich, wyłożyć nadzienie, wyrównać. Z pozostałej części ciasta pokroić w paski i ułożyć kratkę na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz