środa, 15 października 2014

Kubanka

Wspaniały przekładaniec! Wygląda na skomplikowany, ale wierzcie, jest bardzo prosty w wykonaniu, trzeba jedynie poczekać, by herbatniki zmiękły przez noc w lodówce, ale smak wynagradza wszystko! Zniknął błyskawicznie i dodaję je do ulubionych! O nazwę nie pytajcie,bo nie mam pojęcia, czemu akurat Kubanka :)


Składniki na biszkopt:

5 jajek
szczypta soli
100 g cukru
65 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając powoli cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka. Mąki, kakao i proszek przesiewamy, delikatnie dodajemy do masy, tak, by nie opadła. Masę wylewamy na wyłożoną folią aluminiowa blaszkę (24x36cm), wyrównujemy. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy.

Składniki na krem budyniowy:

500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

+ 200 g masła
   2 czubate łyżki nutelli
   1 łyżeczka kakao

Mąki, cukier i żółtka mieszamy z połową mleka. Drugą połowę gotujemy i dodajemy mleko rozmieszane z mąkami. Gotujemy budyń. Powinien wyjść bardzo gęsty. Studzimy, przykrywając folią tak, by dotykała budyniu. Masło ucieramy na puch, dodajemy partiami wystudzony budyń, nutellę i kakao.

Ponadto:

2 paczki herbatników (tyle, żeby wyłożyć nimi blaszkę dwoma warstwami)
pół słoiczka kwaśnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)

500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, czekoladę ścieramy. Na biszkopt wykładamy krem, wyrównujemy, na to warstwę herbatników, dżem, herbatniki, śmietanę i posypujemy czekoladą. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz