Składniki:
600 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
100 ml mleka
1 jajko
30 ml oliwy z oliwek
30 g cukru
1 łyżeczka soli
12 g suchych drożdży
Drożdże mieszamy z mąką, dolewamy wodę i mleko. Mieszamy i dodajemy resztę składników. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Ponadto:
250 g sezamu
60 ml wody
1 łyżka miodu
Sezam prażymy na złoto, cały czas mieszając. Uwaga: ściągamy z ognia, gdy tylko zmieni kolor, przypalony będzie gorzki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 10 części i z każdej formujemy wałeczek o dł. 70 cm. Składamy na pół i formujemy świderek.
Łączymy końce, bajgle odkładamy na pół godziny do napuszenia w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy wodą wymieszaną z miodem i posypujemy suto sezamem. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut, do zezłocenia. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz